2018.06.19., kedd
Gyárfás napja

Hirdetések

Energiaraktárak a láthatáron

2017. szeptember 11. | Forrás: VG
A Roland Berger legújabb, Üzleti modellek az energiaraktárak piacán című tanulmánya szerint az energiaraktárak az energiaátvitel létfontosságú elemei lesznek, mert képesek összehangolni az időszakos szél- és napenergiából származó ingadozó kínálatot a különböző keresleti igényekkel.

Számos energiaraktár-technológia található már a piacon a nagy, hidraulikus-pumpás rendszerektől kezdve a kisebb otthoni akkumulátoros megoldásokig. Ma már az elektromos áram átalakítása később használatos gázzá vagy üzemanyaggá is megvalósítható
– magyarázta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. Szerinte ezen technológiák azonban még fejletlenek és költségigényük hátráltatja fejlesztésüket, ugyanakkor a közeljövőben a költségek gyors csökkenése várható. „Csak ezek után lehet majd megítélni, hogy melyik üzleti modell lesz működőképes a valós gazdasági helyzetben” – teszi hozzá a Schannen.
Fejlesztési lehetőségek a rendszerben
A Roland Berger tanulmánya kitér rá: az energiaraktárak használata széles alkalmazási lehetőséget kínál. A cég ezt azzal magyarázza, hogy a raktározási időszak néhány milliszekundumtól egész évszakokig terjedhet, a felhasználók köre pedig az értéklánc összes szereplőjét lefedi. A hálózat-üzemeltetők azért használják a tárolókat, hogy egyensúlyban tartsák a rendszerüket és megelőzzék az áramszüneteket. A nap- és szélenergia-ellátóknak a felesleges erőforrás-előállítás kiküszöbölésében lehetnek segítségükre az energiaraktárak, míg az energia-kereskedőknek a kínálat és kereslet kiegyensúlyozása, valamint az árkülönbségek kihasználása miatt van szükségük raktárakra – hangsúlyozza a tanulmány. Hozzáteszik: ugyanakkor nem létezik egyfajta raktármegoldás az összes felmerülő igény kiszolgálásra, van olyan helyzet, amikor az akkumulátoros technológia a legjobb megoldás, míg más esetekben a szélkerekek, az áramból-gáz kapcsolat vagy a hidraulikus-pumpa lehet releváns.
Fontos megjegyezni, az energiaraktárak telepítése, szabályozása vagy a hozzájuk illeszkedő üzleti modellek még mindig tisztázatlanok. Ugyanakkor számos érdekes kísérletet látunk a piacon mind a technológia, mind az üzleti modell tekintetében. Ezek a próbálkozások jelzéseket adnak arra vonatkozóan, hogy a jövőben melyik megoldás lesz megvalósítható.
Az energiavilág kihasználására fel kell készülni
Annak ellenére, hogy a Roland Berger tanulmányában bemutatott példák azt mutatják, még nincs kikristályosodott üzleti modell, számos aktivitás figyelhető meg már ezen a téren. A közmű vállalatok számára, akik a megújuló energiaforrás-tulajdonosokkal szemben piacot veszítettek, az energiaraktárak jelenthetik a megoldást, hogy újra pozíciót nyerjenek.
Az energiatározók közel állnak a közmű vállalatok fő profiljához, amely a kereslet és kínálat összeegyeztetése, ezért új divíziót jelentenek majd
– mondta Schannen. Hozzátette: az elektromos áramszolgáltatóknak és hálózat-működtetőknek már most el kell gondolkozniuk azon, hogyan tudják az új technológiát előnyükre fordítani, hogy továbbra is versenyképesek maradjanak. ”A következő öt évben kiderül, mely tényezők a piacvezetők sikerének kulcsa„ – fűzte hozzá a szakember.

címkék |
2017. szeptember 11. | Forrás: VG
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Hirdetés